Thursday, March 22, 2007

«Κόκκινη Πέμπτη»

...στο Καφέ Νίκης 35 Έκθεση φωτογραφιών του Γιάννη Τζιμπρέ

Τα ίχνη της «Κόκκινης Πέμπτης» στις πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει ο φακός του Γιάννη Τζιμπρέ σε 60 μικρού μεγέθους φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Κόκκινη Πέμπτη» στο καφέ Νίκης 35. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ και θα διαρκέσει ως την Κυριακή του Θωμά 15/4.

Ο φακός του Γιάννη Τζιμπρέ καταγράφει τις διάφορες εκδοχές του κόκκινου στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Τη μέρα που σύμφωνα με την παράδοση βάφονται τα κόκκινα αυγά, τη Μεγάλη Πέμπτη ή αλλιώς την Κόκκινη Πέμπτη όπου σύμφωνα με το έθιμο συνηθίζουν σε πολλές περιοχές να κρεμούν έξω απ’ τα παράθυρα ένα κόκκινο πανί.

Εδώ και μερικά χρόνια ο φωτογράφος, κάθε Μ. Πέμπτη οργώνει την πόλη για να βρει τα ντοκουμέντα μιας παράδοσης που συνεχίζεται μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Έτσι ανακαλύπτει τα ίχνη της απλωμένα στα κάγκελα, πιασμένα σε μανταλάκια. Μόνο που το κόκκινο πανί αντικαθίσταται με οτιδήποτε σε κόκκινο. Οι παραλλαγές ποικίλουν. Ένα μαξιλάρι καρδούλα, ένα κρεμασμένο λούτρινο αρκουδάκι, γάντια, μια κουβέρτα, ένα μπλουζάκι ακόμη και μια χάρτινη σακούλα, κόκκινη μπουγάδα, πατάκια, φλοκάτες, κορδέλες.

Ο Γιάννης Τζιμπρές γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει marketing, διαφήμιση και οικονομικά. Από το 1985 ασχολείται επαγγελματικά και καλλιτεχνικά με τη φωτογραφία με ειδίκευση στη δημιουργική διαφημιστική φωτογραφία. Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει φωτογραφίες του σε 11 ατομικές και 2 ομαδικές εκθέσεις.

Χώρος: Καφέ Νίκης 35, Λεωφ. Νίκης 35

Διάρκεια Έκθεσης: 2/4 – 15/4/2007

1 comment:

Anonymous said...

Ηταν καταπληκτική η Έκθεση οχι μονο οι Φωτογραφίες αλλά και η τοποθέτηση τους στον (δύσκολο) χώρο. Μπράβο (και κρίμα που κράτησε τόσο λίγο)