Thursday, March 1, 2007

Της σιωπής ο βράχος


10 Φωτογραφίες, 10 Ποιήματα του Δημήτρη Τσιγκράκη στο «Σουσάμι»

Ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Τσιγκράκη ανασύρει τα μυστικά των αρχαίων βράχων και αναδεικνύει μέσα απ’ την τέχνη της φωτογραφίας μια πιο εσωτερική ματιά πάνω τους, στην έκθεση με τίτλο «Της σιωπής ο Βράχος» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007 στις 9:00 το βράδυ στο εστιατόριο «Το Σουσάμι».

Η έκθεση περιλαμβάνει 10 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που ξεφεύγουν τελείως απ’ τη λογική του καρτ ποσταλ ή της τουριστικής απεικόνισης κι ακολουθούν τον εσωτερικό δρόμο του καλλιτέχνη. Η ματιά του ακουμπά στις αρχαίες κολόνες, στους βράχους, συλλαμβάνει μικρές λεπτομέρειες όπου το χθες και το σήμερα συναντώνται και αποτελούν αδιάλειπτη ενότητα. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν ποιήματα του.

«Οι φωτογραφίες αυτές είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής σύνθεσης δύο εικόνων. Της αντικειμενικής που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο και αυτής που βλέπει ο φωτογράφος μέσα απ’ τον εσωτερικό του κόσμο. Αυτή η τρίτη εικόνα αποτυπώνεται στο χαρτί κι είναι εντελώς υποκειμενική» λέει ο Δημήτρης Τσιγκράκης για το έργο του που αποτελεί μέρος ενός λευκώματος που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που πλαισιώνονται από ποιήματα του ίδιου με τίτλο «Της σιωπής ο Βράχος».

«Μύθοι και αλήθειες που φθάνουν από τα βάθη των αιώνων και της ψυχής και χάνονται μέσα στο χρόνο. Ευτυχώς τμήματα κληρονομήσαμε –και μέσα μας. Το ντοκουμέντο αυτό αποτελεί μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τη στιγμή που ο χείμαρρος του πνεύματος χώρεσε στις όχθες της τέχνης και, κυλώντας, έφθασε στις εκβολές του σήμερα, συνάντησε το γάμο φωτογραφίας και ποίησης»

Την ημέρα των εγκαινίων η ηθοποιός Μαρία Ανθίδου θα απαγγείλει τα ποιήματα.

Ο Δημήτρης Τσιγκράκης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1968. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως φωτογράφος και ηθοποιός.

Χώρος: Εστιατόριο «Το Σουσάμι»

Κερασούντος 4, Καλαμαριά, τηλ: 2310 424120

Διάρκεια Έκθεσης: 05/03/2007 – 31/03/2007


No comments: