της Ρένας Καλπάκη, renioka@yahoo. com
Μια πράσινη πινακίδα δείχνει την έξοδο κινδύνου με μια γυναικεία- και όχι αντρική- φιγούρα. Αν τη συναντούσαμε στην πόλη μας ή σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική, πολύ πιθανό να θεωρούσαμε ότι οδηγεί σε μέρος όπου πηγαίνουν οι γυναίκες. Καλώς ή κακώς όμως, προς το παρόν θα τη δούμε μόνο στη Βιέννη.
Αν βρεθείτε λοιπόν σ’αυτή την πόλη, μη ρωτήσετε πού οδηγεί αυτό το σήμα τις γυναίκες. Είναι η έξοδος κινδύνου που ισχύει για όλους. Οπως και όταν θα δείτε στο φωτεινό σηματοδότη μια ακόμη γυναικεία φιγούρα και είστε άντρας, μη ντραπείτε να περάσετε το δρόμο. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από την πρωτοβουλία του Δήμου Βιέννης να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την ισότητα των φύλων, στο πλαίσιο της καμπάνιας με τίτλο «Η Βιέννη το βλέπει διαφορετικά»(=Wien sieht’s anders).
Στόχος της είναι να δώσει και στα δύο φύλα τον ίδιο βαθμό έκθεσης και να εξασφαλίσει μια ίση κατανομή ευκαιριών και καθηκόντων, αλλάζοντας το φύλο που απεικονίζεται σε γνωστές πινακίδες. «Επειδή αυτό αντικρούει πάγιες οπτικές συνήθειες, η καμπάνια υποβάλλει τους ανθρώπους να σκέφτονται, να βλέπουν και να δρουν διαφορετικά» δηλώνει μία υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος. Ετσι πινακίδες και σήματα που χρησιμοποιούν αντρικούς χαρακτήρες θα έχουν τους αντίστοιχους θηλυκούς, αλλά και το αντίστροφο.
Πρόκειται, λοιπόν, για κάτι πιο εξελιγμένο από μια ακόμη απεγνωσμένη φεμινιστική πράξη. «Θηλυκές» πινακίδες σε τουαλέτες θα δείχνουν έναν άντρα και όχι γυναίκα να αλλάζει το μωρό. Θέσεις σε λεωφορεία και τραμ της Βιέννης που προορίζονται για ηλικιωμένους και έγκυες σύντομα θα απεικονίζουν έναν άντρα να κρατά παιδί στην αγκαλιά. Πινακίδα για έργα οδοποιίας θα δείχνει μια γυναίκα με φούστα να σκάβει σε χωματόδρομο ως πόστερ της καμπάνιας, πάντως δε θα δει το φως της δημοσιότητας για να διασφαλιστούν οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας.
Οι δικοί μας Δήμοι βέβαια θα έπρεπε να εξασφαλίσουν επάρκη μεταφορικά μέσα, ώστε να υπάρχουν αρκετές θέσεις για όλους, πριν τους απασχολήσει η σήμανση αυτών. Οσο για τις τουαλέτες, βέβαια, ούτε λόγος. Οταν θα μας απασχολήσει το θέμα των απλώς αξιοπρεπών WC σε δημόσιους χώρους, έξω θα ασχολούνται με το τρίτο φύλο.
Wednesday, March 7, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Αυτο δειχνει ποσο σχετικα ειναι ολα στην ζωη. Σαν κοινωνια δηλαδη στην Βιεννη, αποφασισανε να ξοδεψουν χρημματα και να αλλαξουν τις πινακιδες. Προφανως πληρωσανε γραφιστες, καποια διαφημιστικη εταιρια, και ανθρωπινο δυναμικο για να αντικαταστησει τις παλιες. Αναρωτιεμαι αν η Βιεννη εχει απορους, αστεγους, Η τελως παντων κατι χειροτερο απο τις πινακιδες, κατι που εχει (ειχε) αυτα τα χρημματα, περισσοτερη αναγκη.
Post a Comment