Tuesday, March 13, 2007

Ελευθερώστε τον Kareem!

Της Ρένας Καλπάκη renioka@yahoo. com
Είσαι ένας blogger που ασκεί καυστική κριτική στην κυβέρνηση, τον Καραμανλή και τη θρησκεία. Αν είσαι φοιτητής/-τρια σε αποβάλλουν από τη σχολή ή αν δουλεύεις σε απολύουν. Αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στη σύλληψη και τη φυλάκισή σου κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
Ολο αυτό το σενάριο είναι βεβαίως τρελό για έναν Ελληνα. Για έναν Αιγύπτιο όμως είναι η πραγματικότητα. Ο Αιγύπτιος blogger Kareem Amer, πρώην φοιτητής Νομικής, βρίσκεται στην απομόνωση των τοπικών φυλακών, χωρίς να μπορεί να επικοινωνεί ούτε με την οικογένειά του. Δεν διέπραξε κανένα ειδεχθές έγκλημα. Απλώς στο blog του υποστηρίζει την ισότητα των δύο φύλων, την ελευθερία έκφρασης ως θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Αιγύπτου και στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Απλώς; Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Αίγυπτο, αφού η ελευθερία έκφρασης αποτελεί έσχατο ποινικό αδίκημα.
Οι αντιλήψεις αυτές φαίνεται πως έχουν διαποτίσει τον τρόπο σκέψης των συμπολιτών του Kareem, με αποτέλεσμα λίγοι να τολμούν να σταθούν στο πλάι του. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ακόμη και ο ίδιος ο πατέρας του ζητά από τις Αρχές να είναι σκληροί μαζί του, ώστε να συμμορφωθεί και να αλλάξει ιδέες. Κατηγορεί επίσης ανθρωπιστικές οργανώσεις που τον υποστηρίζουν ότι μ' αυτό τον τρόπο τον διαφθείρουν περισσότερο. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που του ζητούν να μετανοήσει. Αυτοί θεωρούνται φίλοι, γιατί οι εχθροί φωνάζουν: «Λιθοβολισμός στον άπιστο!» Ναι, βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όλα αυτά έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα. Ο εξτρεμιστής ενάγων δικηγόρος δήλωσε: «Αν αφήσουμε τύπους σαν κι αυτόν ατιμώρητους, θα είναι σαν να αφήνουμε μια φωτιά να καταστρέψει τα πάντα».
Η φωτιά όμως έχει λάβει διαστάσεις παγκοσμίου μεγέθους. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει και σχεδιάζονται να γίνουν σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βουκουρέστι, για να πείσουν τις αιγυπτιακές Αρχές να ελευθερώσουν τον Kareem. Ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος, ανθρωπιστικές και κάποιες κυβερνητικές οργανώσεις είναι στο πλευρό του. Στο site www. freekareem. org υπάρχει η σχετική καμπάνια. Καλύπτει εκτενώς τα γεγονότα γύρω από τη δίκη με φωτογραφίες και αποκαλυπτικά video για τη μεταχείριση του κατηγορούμενου. Κάντε κλικ στο petition για να υποβάλετε την αίτησή σας για την απελευθέρωση του Kareem. Ας αφήσουμε αυτή τη φωτιά να καταστρέψει μια τέτοια ντροπή.

No comments: